Sunday, February 10, 2013

Resipi: Bread Pudding


Dah macam belog masakan pulak lately ni. Padahal review kawin tak siap lagi. (Review and jurnal ilmiah pun tak siap, sedar sikit !) <-- Haa... suara hatiku berkata-kata. Ala kejap je nak share, sharing is loving aite.

As u noe, hubby datang jumpa aku seminggu sekali je. Dia suka sangat membeli itu ini, selalunya roti. Lepastu balik Melaka tinggalkan semua tu. The next 1 week datang, roti tu ada lagi tak berusik, dah nak expired pun.

So macam mana nak habiskan roti sebungkus dalam masa 1 hari before expired? Bread pudding is one of the solution!




Bahan-bahan:

5-6 keping roti Gardenia
Mentega
200ml (1/2 tin) susu cair
2 biji telur
4 sudu besar gula pasir
1 sudu besar Vico/Milo
1 sudu besar oat
sedikit kismis

Cara-cara:

1. Sapukan mentega pada roti. Siat2 roti yang dah disapu mentega dan susun dalam loyang. Aku tak de loyang, guna pinggan kaca. Tapi sapu dulu sedikit mentega pada loyang/pinggan kaca.

2. Kacau sebati susu cair, telur, gula, oat, Vico/Milo dan kismis. Curah di atas roti dan biar sekejap untuk diserap. Jangan curah banyak sangat sampai berkuah, nanti susah roti nak garing masa membakar. Tambah lagi kismis di bahagian atas.

3. Bakar dalam oven pada suhu 180ºC selama 30 minit atau hingga roti agak garing bahagian atas. 

4. Hidang dengan teh strawberi untuk minum petang. Macam biasa, nomnomnom!




Selalunya bread pudding ni orang makan dengan sos custard yang manis kot. Tapi aku malas, so buat bread pudding manis siap-siap. Tak payah nak sos-sos bagai. Tu yang sampai 4 sudu gula (rasa sendiri). Nak tukar kepada susu pekat atau madu pun boleh. Lagi satu, sepatutnya masukkan sedikit esen vanila untuk hilangkan bau telur, tapi lupa nak beli. So gantikan dengan Vico, dah alang-alang masuk Vico, aku ternampak oat depan mata, masukkan juga. Ni  kiranya resepi sendiri la. Hehe.




Thanx for reading

3 comments:

  1. confirm za buat pasni.. serius, za tgh cri cara plg sng wat puding roti ni.. kuikuikui..

    ReplyDelete
  2. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...