Friday, November 4, 2011

Tentang Abah







Mungkin ibu lebih kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari. Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita. Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih, ayah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian?


Saat kita sakit atau demam, ayah yang sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!". Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau?

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!". Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya. Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan sangat risau.

Setelah kita dewasa, ayah telah menghantar kita ke sekolah dan universiti untuk belajar.
Di saat kita memerlukan ini-itu untuk keperluan kuliah, ayah hanya mengerutkan dahi. Tanpa menolak, beliau memenuhinya.

Saat kamu berjaya, ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu, ayah akan tersenyum dengan bangga.

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah. Ayah sangat berhati-hati mengizinkannya. Dan akhirnya, saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan, ayah pun tersenyum bahagia.

Mungkin kita tidak tahu, tetapi ayah sempat pergi ke belakang dan menangis.

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia. Dan dia pun berdoa "Ya Allah, tugasku telah selesai dgn baik. Bahagiakan lah putra putri kecilku yang manis bersama pasangannya".

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali dtg untuk menjenguk. Dengan rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita.

Hari ini, 4 Nov 2011. Selamat Ulang Tahun ke 48 abah! Semoga usia diberkati, dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik dan beroleh kebahagiaan dunia dan akhirat. Amin....


Saaaayang abah! 


Source: FB dan diedit 'kita' ;P


Thanx for reading 







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...