Thursday, January 24, 2013

Resipi: Coleslow, Baked Beans dan Mashed Potato



Salam Maulidur Rasul
مُحَمّدْ سَيّدنَآ عَلۓِ ۈسَلّمْ صَلّیۓِ آللّهُمَ



Ada request nak resipi coleslow dan mashed potato. Resipi ayam panggang di sini. Tak expect lak ada yang nak sebab benda tu main agak2 je. Esp coleslow tu, hubby yang buat. Cincang kubis dan karot halus-halus. Kalau nak tambah kubis ungu pun boleh. Lepastu gaulkan dengan mayonis dan susu cair, main agak2 je. Tapi saya guna susu pekat sebab nak rasa manis sikit.





Baked beans tu pun dari tin je. Tapi still tumis dengan bawang dan cili. Make sure cili tu dah masak betul baru masukkan baked bean. Tak perlu kacau sangat, takut hancur. Ni pun hubby yg buat sebenarnya. Meal yang penuh dengan kerjasama. 





Untuk mashed potato pulak basuh bersih dan rebus kentang 2 biji besar (untuk 2 orang) tanpa buang kulit. Make sure air cukup banyak untuk tenggelamkan keseluruhan kentang, so kentang akan lembut sama rata. Lama juga saya rebus, sampai betul2 lembut, cucuk-cucuklah dengan garfu. 

Bila dah lembut, tutup api dan biar sejuk. Buang kulit kentang dengan tarik menggunakan garfu. Lepas tu lenyek-lenyek atas penapis dan ambil bahagian yang terkeluar di bawah. Lenyek sampai habis semua keluar ke bawah.




Lepas tu, kalau ada scoop ice cream, boleh ceduk kentang dah dilenyek dan buat bentuk bulat. Tapi aku pakai tangan je. Hubby tak kisah, tapi basuhlah tangan tu dulu! Sambil-sambil tu boleh banyakkan berzikir semasa masak untuk suami, InsyaAllah suami akan sentiasa berkelakuan baik dan makin sayang!




Sos Black Pepper:
Bahan-bahan:
1 sudu bawang putih dan merah diblend (aku dah blend siap2, tu guna sukatan sudu)
½ kiub ayam Knorr
1 sudu besar susu tepung (optional kot, tapi aku guna gak susu Omega)
½ sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil rempah lada hitam ditumbuk (bukan serbuk)
1 sudu besar mentega
½ sudu besar tepung jagung

Cara-cara:
1.  Cairkan mentega atas kuali
2. Tumis bawang, masukkan kiub ayam Knorr, sos tiram, sos lada hitam, susu tepung
3. Larutkan tepung jagung dalam air, masukkan sekali dalam tumisan
4. Masukkan biji lada hitam yang dah ditumbuk
5. Siap, taadaaaaa..!!!




Eh ada yang nak resipi brokoli jugak ke? Hehe. 



Thanx for reading

3 comments:

  1. best best zura.. nanti dija try.. dija pun selalu gak bace bismillah, bagi masakan sedap dapat memikat hati suami kan :)

    ReplyDelete
  2. ya Allah.. sedapnya.. terliur sgt..

    ReplyDelete
  3. Pasni nak buat jgkla.Since entry aritu lg terliur.Hehe.Thanx share dear. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...