Tuesday, January 8, 2013

New Year @New Environment


Im really100x thankful to my husband, really appreciate him and love him more. He put 98% effort untuk pindah rumah dan the rest 2% is from me. Haa kami dah pindah rumah. Macam ni ceritanya...

Eceli kami ni PJJ, hubby kerja Melaka stay dengan family di sana. Aku pulak still belajar dan stay dengan kawan2 di Skudai. Tiap kali hubby datang, kami check-in hotel. Tak merancang pun nak menyewa rumah lain sebab aku tak percaya dengan keberanian aku.

Lama2 tu, penat juga asik dok ulang-alik hotel. Kalau hari Ahad lagi la, pukul 12am dah check out pastu kami tak tahu nak kemana. So aku try cari2 rumah kat mudah.my, tapi tak ada. Bila dah tak jumpa, kami stop pencarian di situ je sebab aku bukan nak pindah betul2 pun...

Until hubby kena operate appendices dan dapat MC 2 minggu. Tapi dia duduk Melaka, tak kan nak bermalam 2 minggu kat hotel sini. Kesian dia, kat Melaka tak de sapa nak jaga atau masakkan dia sup haruan. Lainlah kat sini, InsyaAllah aku usahakan...

So last time hubby datang, aku ajak hubby cari rumah. Alhamdulillah, setengah hari je dah jumpa, Allah permudahkan. Orang yang menyewa sebelum ni nak keluar awal tahun. Ada lah dalam masa 2 minggu lagi untuk kami masuk rumah baru...

Tepat malam 31st Dis lepas (Isnin), kami dapat kunci rumah. Kebetulan hubby cuti 2 minggu. So Isnin tu dia pack barang kat rumah sewa lama aku. Aku tak pack awal2 sebab aku rancang nak keluar dari rumah lama pertengahan Januari sebab nak angkut sikit2. Ye lah, rumah baru aku tu di tingkat 3, pengsan kalau nak buat marathon mengangkut! Tapi sap sap sap semua siap pack by time 5pm. Hubby buat sorang ye sebab aku gi kerja. Dengan katil dan dan meja study aku semua dan ditanggalkan dan disandarkan tepi dinding!

So petang tu kami mengangkutlah. Eceli hubby je mengangkut sorang, aku dok tunggu kat atas menyapu dan mengemop.  Dia tak bagi aku angkat berat, takut buasir katanya! Cis! Thats the story of the first day.

Misi bermula...

Tahun baru, 1st Jan, Selasa, aku gi lab macam biasa, hubby gi sambung uruskan barang2 aku kat rumah lama. By afternoon aku cal dia, ‘Abang dah angkut semua katil n meja study, dah pasang dah pun...’ Perghhh! Macam ada superpower la, padahal badan kurus keding je, tapi mengangkat sekejap je ke tingkat 3, tanpa lif ye!

Petang lepas aku balik lab, kami singgah lagi rumah lama aku untuk sambung lagi angkut barang. Malam, hubby dengan pekerja kedai perabot mengangkut peti ais, mesin basuh dan sofa pulak. Fuh! Letih aku menolong menengok! Setel semua electric devices yang besar2. Nasib baik barang electric kecil2 dah ada dari hadiah kawin. Save budget kami, thank u korang!

On third day, 2nd Jan, hubby dah tak de mengangkut lagi. Dia duduk rumah dan menyusun semua perabot ke tempat sepatutnya. Bersihkan peti ais dan mesin basuh, basuh baju 1 trip sebab nak try mesin baru. Tapi habis membasuh, tak de tempat nak menyidai. So malam tu pergi lah kami ke Mydin Kulai mencari stove, iron board, cloth hanger, cloth drawer. Kopak wei! Before that dah sempat menyinggah Jakel mencari langsir. Dengan hujan lebat kami meredah ke sana. Unluckily, dah habis kain memurah. Jimat.

Khamis pulak, kami dah setelkan TV. Asalnya nak beli SmartTV untuk wifi, tapi setakat boleh wifi je harga dah beza Rm300, baik tak payah. Tunggu lah akan datang bila dah banyak lagi function SmartTV, baru boleh rembat satu. Tapi kena tunggu duit pun berkepuk la! Ni kira TV sementara je. TV sementara pun hubby nak LED jugak. 

The rest 3 days Jumaat till Ahad, aku cuma sambung kemas apa yang patut. Alhamdulillah setel semuanya sebelum hubby balik Melaka Ahad petang. Walaupun duit mengalir lebih deras dari air, syukur sebab keperluan rumah dah lengkap tanpa berhutang. Dalam minggu tu, berkali jugaklah kitorang asik cash out duit, tapi kejap je dah abis. Aku fikir purse aku ni bocor, rupanya tak perasan duit asik mengalir kat Giant, Mydin, kedai Hardware dan kedai 2N.

Tapi Alhamdulillah ada je rezekinya. Bonus hubby, bonus ASB dan beberapa lagi unexpected rezeki. Termasuklah hadiah dari kawan-kawan yang meringankan beban kami. Terima kasih daun keladi! Terima kasih juga kat hubby sebab mengangkut semua barang sorang2... Sobs terharu!

Nanti kita syer hasil make-over nya ye...






Thanx for reading

11 comments:

  1. owh ko dah x duduk ngan diorg lah ek? i see....

    btw, tukor lah description blog tu. ko dah kahwin hokey! ke nak kawin lg? haha

    ReplyDelete
  2. @MK Kimi

    ala yg description kat header tu ke??? ala x reti la, buat sendiri x cantik. x pe, wedding review aku tak abis lagi, boleh je describe blog ni tuk wedding preparation. ha paham x.

    ReplyDelete
  3. wah..tak sbar nk tngk makeover
    http://nurulnamasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. wah azura sewe rumah area mane, skudai jugak la ye? :) cepat tunjuk umah dah makeover, dija tak sabar nak rumah sendiri nak berangan jadi eric gituww..hee

    ReplyDelete
  5. Besh3 bila dah duduk rumah sendiri.Mesti semangat nak mendeco2 lepas ni.Nanti share taw.X saba plak nk tengok. :)

    *Btw, boleh tak mintak azura emailkan softcopy terjemahan solat tu kt email sha (smileyshee@gmail.com).Thank you dear. :)

    ReplyDelete
  6. @Nurul Ain

    Alamak, make over biasa-biasa je. Bajet. Hehe

    ReplyDelete
  7. @khadijah

    aah dija. dekat skudai gak, tempat dirahsiakan. takut ada stalker. hehe. jemput dtg...

    ReplyDelete
  8. @s h a

    aah semangat n excited sangat! ok cek email ye...

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. InsyaAllah kak. Sekaligus dgn raya boleh?

      Delete
  10. seriously, cemburu sgt !!! even pnt, tp berbaloi kan.. berdua dengan hubby.. hurm.. doakan kami juga dpt pindah rumah sendiri..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...