Friday, August 17, 2012

Doakan Kawan Saya, Pesakit Kanser Rahim


Ehem salam Jumaat! Hehehe... (gelak gatal). Ini adalah entri autopublish. InsyaAllah saya  dah berada di Melaka. Hubby pun dah tak kerja hari ini, so kami nak mengemas rumah. Tapi sekali sekala saya balik Melaka ni, teringin nak melawat bff saya dari kecil, Tikah.

Sebelum tu, sempena Jumaat terakhir dalam bulan yang mulia ni, saya nak minta tolong kawan2 doakan bff saya tu (Tikah). Dia sudah di peringkat 5 barah rahim. Semoga dia diberikan kekuatan melawan penyakit seterusnya dikurniakan kesihatan dan kebahagiaan.

Entri ini memang dicipta khas untuk Tikah. Kenangan kami dahulu dan kronologi kesihatannya. Mungkin agak panjang tapi saya gagahkan juga tulis untuk kenangan kami nanti.

Kami tinggal berjiran di Taman Desa Duyung Melaka selama 10 tahun sehinggalah keluarga saya berpindah ke Segamat. Kalau dah berjiran dan berkawan selama 10 tahun tu, keakraban tak payah dipersoalkanlah. Dialah kawan bermain, bergelak, bergaduh, menangis, mengaji, berterawih (walaupun masa kecik dulu pergi masjid untuk main2 je), makan, lumba dan jatuh basikal, jatuh longkang, teman belajar bawa motor, teman gi kedai, semualah! Sampai kampung dia pun aku selalu pergi dan kampung aku di Segamat pun dia pernah ikut.

Bila aku pindah ke kampung, kami dah jarang berhubung. Masa tu Friendster Facebook semua aku tak kenal lagi. Tapi kami tak lost contact. Hinggalah satu hari mak cik Tikah call aku dan ceritakan penyakit Tikah, aku jadi tergamam, macam tak percaya dia didiagnos sakit tersebut. Dah ditahap 3 pula tu!

Ceritanya bila dia kerap sakit perut hingga hampir pitam dan ‘period’ melebihi 15 hari. Dia dimasukkan ke wad sakit puan HB Melaka (sama wad bersalin). Malangnya bila terpaksa ambil final exam di sana dan lebih malang bila lecturer nya menyangka dia hamil/gugurkan kandungan. Puas ibu Tikah disoal tentang perangai sebenar Tikah hingga mengangis ibunya bila anak yang sedang sakit dituduh sebegitu (hamil/gugur).

Selepas tu dia kerap mengalami pendarahan yang on/off tak kira masa. Dan setiap kali pendarahan disertai dengan sakit yang lagi hebat dari senggugut. Setelah beberapa kali keluar masuk hostital (kerajaan) dan discan, barulah boleh detect tentang darah beku dirahimnya. Doktor pernah suggest untuk pembedahan besarkan pintu rahim (im not sure why, any docs here?), tapi tak dipersetujui oleh ahli keluarga dengan alasan akan merosakkan selaput dara.

6 bulan selepas itu (Ogos 2011), kencingnya didapati tidak lawas. Susah dan sakit untuk membuang air kecil, so that setiap 15 minit akan ke toilet. Perut jadi buncit dan sangat tegang. Pergi ke klinik, doktor bagi ubat kencing dan disuruh admit ward, tapi ditolak dengan alasan nak menghadiri majlis konvokesyennya keesokan hari. Alhamdulillah dia dapat hadir di majlis konvonya walaupun dalam keadaan sakit dan tak selesa.

Selepas majlis konvo, dia bergegas ke rumah neneknya untuk melawat neneknya yang sakit sebelum mereka berdua (Tikah dan neneknya) dikejarkan ke hospital. Tikah terus ditolak ke bilik doktor pakar, dipakaikan tiub kencing dan ditahan di wad. Malangnya, neneknya ‘pergi’ pada minggu kedua mereka dimasukkan ke hospital. Walaupun ditahan di hospital yang sama, tapi nurse tak benarkan Tikah selalu melawat neneknya. Hanya pada hari neneknya ‘pergi’, Tikah dibenarkan ‘outing’ selama setengah hari.

Sejak hari itu, 2 bulan dia terlantar di hospital. Antibiotik yang diberi pun tak memberi kesan terhadap kesihatan malah diasingkan wad dengan pesakit lain disebabkan kencing berkuman. Tapi masalah sebenar kencing tidak lawas masih tidak boleh didetect. Ada juga doktor cakap rahim membengkak dan menghimpit pundi kencing, menyebabkan susah nak membuang air kecil. Tapi result scan tak menunjukkan pembengkakan rahim.

Oktober 2011, ujian ultrasound dijalankan menunjukkan tiada masalah dengan buah pinggang Tikah. Ujian ct scan pulak menunjukkan ada cyst dikedua-dua ovarinya (cyst di ovari kanan lebih besar). Pembedahan selama 8 jam dijalankan untuk membuang cyst belah kanan. Sample tisu rahim juga diambil dan perlukan masa 2 minggu untuk tahu keputusan.

November 2011, Tikah ke hospital untuk tukar tiub kencing. Masa ni, keputusan dari sample tisu rahim dah dapat. MasyaAllah, dia didapati kanser rahim tahap 3! Doktor terus nak jalankan kimo secepat mungkin. Bagaimanalah perasaan orang yang sihat, ceria tiba-tiba didiagnose kanser tahap 3 ya? Ini ada sikit luahan hati Tikah yang aku copy dari blog dia...

“Hanya Tuhan yang tahu perasaan ketika itu. Memikirkan hari2 akan datang, perjalanan hidup yang akan berubah, impian yang musnah, keinginan masih tak tercapai. Dugaan datang sekaligus dalam hidup. Bagaimana mak ayah mahu jaga aku? Aku akan susahkan mak dan ayah, padahal aku sepatutnya senangkan mereka. Pesanan ayah pada mak, jangan menangis depan aku. Ya aku pun tak akn menangis depan mak. Allah beratnya ujianMu untukku”.

Bertahan dengan keadaan kesihatan sebegitu dan kerap keluar masuk hospital, makin hari makin menyebabkan kanser di rahim lebih merebak. Selain ubat hospital, perubatan kampung dan segala supplement, tak ada apa yang boleh dibuat melainkan berdoa agar dikurangkan kesakitan. Rawatan kimoterapi pula memang mematikan sel kanser, tapi kesihatan Tikah turun dengan mendadak.

Sekarang ni, doktor sahkan saluran darah dah tersumbat, ada darah beku di peparu dan buah pinggang didapati rosak tahap 1. Lebih menyedihkan, kanser dah ditahap 5! Peha, kaki, limpa dan peparu sakit, nak makan sakit, nak tidur sakit, lenguh2 satu badan, tak boleh jalan mahupun duduk, abdomen kanan dah ditebuk, perut membengkak, inilah keadaan Tikah di HB Melaka sekarang.

Besar betul dugaan Tikah dan keluarganya dibulan Ramadhan ini. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang menggalas dugaan. Ya, ini bukanlah masalah tapi adalah dugaan. Sesungguhnya setiap dugaan itu, Allah tahu kita mampu melaluinya dan akan dibekalkan kekuatan. Ia juga tanda Allah sedang menguji hambaNya dan tanda Dia sayang pada kita.




Tikah, aku tahu kau tabah dan kuat semangat. Aku akan sentiasa doakan kau! Just do your best: jaga kesihatan dan pemakanan, jangan lupa makan ubat. Jangan tinggal solat dan berdoa agar semuanya dipermudahkan.




Thanx for reading







10 comments:

  1. Ya Allah..
    sedihnye..pagi2 jumaat ni..then terbace entry ni...
    me doakan tikah terus kuat n tabah..
    hanya doa mmpu ana berikan..
    u oso shud be tuff dear..tikah need sokongan yg kuat...salam idulfitri ye..

    ReplyDelete
  2. @anariffin

    Thanx dear... Ya, dia mmg tabah sangat! Tak sangka dia sekuat tu. Saya yang tengok ni rasa sedih. Betullah yang orang kata setiap dugaan Allah bagi akan dibekal kekuatan. Nway, selamat hari raya...

    ReplyDelete
  3. pnah jugak berdepan dgn probs macam ni..p ape yg ana tau..kite kne cube buat die lupe tntang sakit tu..tu la ubt terbaik..ingtkan die dgn impian yg tader penghujung ..insyaallah..semoge die sembuh..
    nnti smpaikan salam ana dkt tikah ye..

    ReplyDelete
  4. salam.. Azura.. saya rasa mmasih tidak lewat lagi untuk kawan awak pergi berubat.. insyaAllah sy rasa sy mampu membantu kawan awak tu dengan bantuan dr dr pakar.. sy akan tunjukkan caranya mintak tolong awak contact saya.. fieqa- 0166348393

    ReplyDelete
  5. salam azura.. sy rasa masih tidak terlewat utk kawan awk berubat selain dr cara kimo, pembedahan dan sebagainya.. In syaa Allah sy rasa sy mampu membantu kwn awk tu dengan bantuan dr dr pakar.. sy akan tunjuk caranya.. kalau tdak keberatan minta contact sy.. fieqa- 016-6348393

    ReplyDelete
  6. salam azura.. sy rasa masih tidak terlewat utk kawan awk berubat selain dr cara kimo, pembedahan dan sebagainya.. In syaa Allah sy rasa sy mampu membantu kwn awk tu dengan bantuan dr dr pakar.. sy akan tunjuk caranya.. kalau tdak keberatan minta contact sy.. fieqa- 016-6348393

    ReplyDelete
  7. SALAM..

    saya ada jual produk mencagah dan merawat menyakit kanser. Kalau ingin mencuba boleh membeli dengan saya.

    TEH HERBA DURIAN BELANDA

    atau layari web ini

    http://annonaherbselangor.weebly.com/

    ReplyDelete
  8. salam zura, sy jgk pesakit kanser, sy sgt fhm perasaan tikah, tika doc mgatakan tika tu sy ada kanser dan dah ditahap 4, sy mnjalani pembedahan mtetapi pembedahan sy tidak berjaya, doc suruh sy bersedia mghadapi hari2 terakhir sy, sy ingat lg ms doc ckp mcmtu, air mata sy bergenang je, dan paling memilukan mak sy, meraung2 mcm xleh nk terima kenyataan, tp sy redha, semangat sy untuk trsmhdp demi mak ayah n family tetap kuat, 3 tahun sy menderita, pelbagai pembedahan dijalankan, dan sy adalah pesakit kanser paling muda, dalam wad tu, hospital dh mcm rumah kedua sy, dari boleh berjalan lam2 kaki sy membengkak, bsr sgt2 krana buah pinggang sy tdk berfungsi dgn baik :(, sy hnya terbaring dan mgharapkan simpati dr semua org tuk melakukan apa2, tika tu sy hnya berdoa mg Allah cpt ambik nyawa sy, sy sedih melihat mak dan ayah yg bersengkang mata mnjaga saya, tp family sy, sgt2 prihatin, dgn membawa sy berubat merata2 tempat, dan stelah 3 tahun sy mnderita, akhirnya sy sihat kembali, walaupun kaser dlm perut sy still ada lg, tp sy dah normal mcm org lain, now sy dh berkahwin, serta noleh melakukan semua aktiviti sepertiorg lain, rasa sakit diperut pun xde lg, cuma sesekali jika sy xberpantang mkn, terasambisa2 di perut n pinggang, sy mnjalankan rawtan b17 di kota damansara, kosnya dalam 15 ribu, bergolok bergadai family sy nk btkan rawatan sy tu, tp hasilnya alhamdulilah sy smkin kuat n pulih, now sy still mkn apricot seed b17'dan amagdalin b17, dan tranfar factor, ubat2 nie memang bnyk membantu pesakit kanser seperti sy, now sy dh xpnhnrs sakit seperti dulu... tq b17!!!! sesiapa yg ada family kena kanser try lah cr rawatan tntg b17 nie sgt2 berkesan!!! kwn2 doakan sy sembuh sepenulhnya ya, cz sy sgt2 ingin kan cahaya mata...,moga Allah memperkenankan doa sy tuk mgandung dan jgnlah sy diduga lg...amin..

    ReplyDelete
  9. @Anonymous

    InsyaAllah semoga awak cepat sembuh. Kagum dengan kekuatan orang yang diuji sebegini. Semoga apa yang awak impikan tercapai. Bagus kalau boleh tinggalkan email untuk dihubungi, mungkin boleh dijadikan rujukan dari pesakit lain...

    ReplyDelete
  10. Salam..saya nak beri cadangan untuk mencuba produk berasaskan Transfer Factor yang berfungsi sebagai mengajar sistem ketahanan imun badan kita dan memusnahkan terus virus dalam badan agar kesihatan terjamin..dijamin berkesan untuk rawatan leukimia,kanser dan banyak lagi..insyallah..try sngt2 produk ni..insyaallah dapat membantu..banyak testimonial yang berjaya dalam rawatan kanser dng menggunakan Transfer Factor..

    boleh tengok testimonial yang berjaya disini..

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=428201323964680&set=a.428198847298261.1073741829.428178340633645&type=1&theater

    atau visit http://4lifefortune.blogspot.com/

    terima kasih..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...